U Soko Banji se izletišta nalaze u netaknutoj i živopisnoj prirodi. Svako izletište ima svoju legendu, geografski fenomen ili deo istorije Sokobanje. Ona su pristupačna za sve turiste, pogotovo u letnjem periodu i ukrašena su kućicama od drveta i igralištima za decu. Obično na svakom izletištu možete naći i izvore čiste pijaće vode. Turizam u Sokobanji je i baziran na njihovim prirodnim osobinama.

 
Izletište Lepterija

Izletište Lepterija Sokobanja

Izletište Lepterija je od centra Soko Banje udaljeno 2000 metara i banjski gosti ga rado posećuju. Lepterija je zapravo deo obale Moravice gde se nalazi izvor hladne vode Lepterije a nedaleko od njega i izvor tople vode Izvor profesora Jovanovića, temeprature između 18 i 19 stepeni. Na samom izletištu Lepteriji je priroda na poseban način u steni utisnula lik Bogorodice sa Hristom u naručju. Svake godine na dan Bogojavljanja iz stene izvire bela voda za koju meštani kažu da je lekovita. Legenda kaže da je priroda pomažući Bogorodici da se sakrije na Lepteriji od progona Rimljana, u steni ostavila trag...
Danas je to Predeo izuzetnih odlika kome gazduje Srbija-šume Soko Banja i smeštaj NBS.

Sokograd

Sokograd

Sokograd je stari Rimski grad, izgrađen u IV veku na samoj ivici kanjona reke Moravice. Nekada je bio stanište sokolovima kojih danas ima u znatno manjem broju. Prate ga brojni mitovi ili legende koje i danas možete čuti. Kako god, Sokograd je impozantna gradjevina koju treba obavesno posetiti. Okružen je brojnim uredjenim izletištima i stazama koje vode do obližnjih sela.

Ozren

planina Ozren Sokobanja

Planina Ozren je fabrika kiseonika (ozona) ove banje u Srbiji i pravi raj za izlete. Tu je "Specijalna bolnica Ozren" za plućne bolesti kao i Očna klinika. Ozrenske livade prati nisko rastinje i raznoliko poljsko cveće kao i veliki broj pečuraka. Ozrenske livade kriju u sebi izvor Djerdjelez poznat još iz vremena Turaka. Sama šuma je prohodna sa obeleženim stazama. Tu je i prvi spomenik prirode u Srbiji, jedan od najviših i najlepših vodopada u Srbiji - RIPALJKA, zakonom zaštićen još 1948.godine. Za goste banjskih hotela u pratnji vodiča jednom nedeljno je organizovan odlazak do Ripaljke. Danas na Ozrenu postoje smeštajni kapaciteti, lepo sređeni, okruženi zelenilom i ružom vetrova.

Izletište Kalinovica

Izletište Kalinovica

Izletište Kalinovica je predeo na Ozrenu sa propedjenom bukovom šumom i hladnim izvorima kvalitetne pijaće vode. Omiljeno je za izlet meštana, ali i dugogodišnjih gostiju. Znatiželjni obično obilaze kamen ljubavi, usamljenu stenu na prostranoj livadi koja je simbol zaljubljenih. Naravno, i ovde možete pronaći smeštaj na mapi Sokobanje, neposredno pored izletišta.

Sesalačka pećina

Sesalačka pećina

Sesalačka pećina je krečnjacka pećina smeštena nadomak sela Seselca. Osvetljena je i otvorena za posetioce. U blizini su još dva kraška oblika-prerasti Zarvina i jedinstven prozorac Bogova vrata, zakonom zaštićena prirodna atrakcija. Ovo popularno izletište najčešće posećuju spaleolozi i svih krajeva Srbije.